pukal

Assalamualaikum dan selamat malam,

Hurm... PUKAL...malksudnya banyak-banyak <---translation aku sendiri..malas nak pergi buka kamus cari maksud sebenar.hihi..jangan kutuk paham!!

Sejak dari kecil lagi ayah dan ibuku suka beli barang secara pukal... mungkin disebabkan faktor anak perempuan yang ramai ( ada 4 orang) dan jarak umur yang dekat-dekat dan ditambah juga faktor kewujudan diskaun yang lebih banyak diberi apabila beli barang dengan banyak, ayahku suka beli barang secara pukal.

Beli barang secara pukal ni ada bagusnya, tapi aku tak tahu kenapa sekarang bila dah besar, aku pulak tak berapa berkenan beli barang secara pukal.
Antara sebab-sebab aku adalah,
1. barang yang terlalu banyak memerlukan ruang yang besar untuk simpan. Jadi, kira makan ruang rumah lah.

2. barang makanan pulak kalau beli banyak pulak, boleh rosak, kurang berkhasiat dan tak segar lagi.. lebih-lebih lagi orang yang menghidap penyakit resdung cam aku ni tak tahan makan makanan laut yang dah
berminggu dalam peti ais...mulalah gatal hidunglah, gatal matalah...uish..tu yg tak berkenan tu..kronik!

3. selain tu, hanya certain barang je yang sesuai dibeli secara pukal.. kalau barang tu cepat bertukar ganti takpela, tapi kalau barang tu lambat nak di turnover, tak payah lah beli secara pukal sebab nanti kualiti barang tu akan berkurangan.

Tapi tu semua hanya pada pendapat aku.. kalau pakaian, nak dibeli secara pukal lagi elok sebenarnya.. sebab kita ada banyak pakaian untuk disilih ganti setiap hari..hehe..takpun kalau dah 4 orang anak perempuan campur 1 mak, ha memang lah beli secara pukal lagi elok..haha.. MURAH
Jadi, pandai-pandai koranglah nak fikir mana barang yang elok dibeli secara pukal, dan mana yang tak.
Aku punya pendapat ni pun tertakluk pada jenis barang, jenis kedai yang korang pergi dan situasi masa nak beli barang tu. ehehe..

Kesimpulannya, berfikirlah sebelum membeli yek. Ok..sehingga bertemu lagi~~

Tiada ulasan:

the follower

Catatan Popular

networked Blogs