Asyik

Selamat malam saya ucapkan kepada pembaca blog saya ini.. malam ni saya nak kongsikan dengan anda akan buah fikiran saya berkenaan perkataan Asyik..

Apabila saya terkenangkan perkataan asyik, secara otomatisnya akan terngiang-ngianglah di telinga saya akan lagu Amelina-Asyik...hehe bukan apa, dari lagu itulah saya tahu akan kewujudan perkataan asyik di dunia ini..masa tu saya masih lagi dalam peringkat sekolah rendah lagi..masih dalam kategori sedang mengumpul vocab untuk kegunaan dalam karangan di sekolah..

Apa yang best nyer tentang perkataan asyik ni? haaa..inilah yang saya nak ceritakan kepada anda sekalian..
Pada suatu hari saya bersama keluarga saya telah menziarahi keluarga pak cik saya yang tinggalnya di Petaling Jaya. Nak dijadikan cerita, pak cik saya ni jenis yang suka menasihati anak-anak saudara beliau tentang realiti kehidupan dunia dan akhirat. Saya ni pulak memang suka datang dekat dengan orang-orang yang sejenis pak cik saya ni, bukan apa, daripada sembang kosong lebih baik mendengar apa yang ingin disampaikan oleh pak cik saya ni.Pak cik saya berkata," Kita ni kalau nak berjaya dalam sesuatu pekerjaan, kita perlu buat pekerjaan itu disertakan dengan perasaan asyik sekali". Pada mulanya saya tak paham apa yang ingin disampaikan, tetapi setelah beliau memberikan contoh, "kalau kita nak belajar, kita perlulah asyik, kalau kita nak memasak,menulis, menaip mahupun apapun perbuatan yang hendak kita lakukan, perlulah disertakan dengan keasyikan supaya minat kita akan bercambah dan kita mudah untuk menerima mahupun membuat pekerjaan tersebut. Ini kerana kita telah meletakkan hati kita di peringkat suka melakukan perbuatan tersebut dan dari perasaan sukalah kita akan diberi petunjuk untuk terus melakukan perbuatan tersebut sehingga berjaya ataupun sekurang-kurangnya berpuas hati dengan hasil perbuatan kita tersebut".

Daripada cerita pak cik saya itu, saya membuat kesimpulan 'asyik' itu bolehlah disamakan dengan perkataan tekun dan juga fokus tetapi kerana keklasikkan bahasa pak cikku itu yang lebih gemar menggunakan perkataan asyik untuk dijadikan sebagai bahan nasihat kepada anak-anak saudara beliau..
Baiklah, sekian sahaja perkongsian saya pada malam ini. Sehingga bertemu lagi~~

Kamal Info : Sejarah Ayat Kursi

Kamal Info : Sejarah Ayat Kursi

Berita Semasa : Port Dickson Bandar Tentera Darat

Berita Semasa : Port Dickson Bandar Tentera Darat


dalam jalan-jalan di blog orang dan laman web rasmi, saya baru tau akan hal Port Dickson adalah Bandar Tentera Darat..dahsyat2x

4 perkara yang perlu dijaga

4 perkara yang perlu dijaga

  1. Mati
  2. Sakit
  3. Seteru
  4. Sahabat
1. Aku mengingati mati selalu tapi aku kurang membuat persediaan untuknya...<--- tak bagus
2. Aku kerap sakit- selsemalah, gatal matalah, sakit tekaklah, migrainlah, sakit perutlah,demamlah tapi aku cepat2 cari ubat sebab nak sembuh.....<--- bagus
3. Seboleh-bolehnya aku cuba untuk tidak bermusuh dengan sesiapa terutama Syaitan, oleh itu aku selalu amalkan membaca A'uzubillaaahiminash syaitho nirrajim...<--bagus
4. Aku tak pandai nak berkawab rapat dengan sesiapa. Selalunya aku lebih suka bersendirian..<--tak bagus

score: 2/4.. hmm...aku kena berusaha lagi untuk memperbaiki diri sendiri nampaknya..

....pelupa?

Salam. sejak cuti bermula, lama aku tak update blog. Bila tak online macam2 cerita nak dikongsikan bersama tapi bila dah duk depan Laptop, haprak, idea tak muncul menjelma..Selain tu, malas pun ada gak, biasalah aku manusia biasa..hehe..

Kali ni aku nak citer pasal hati ayam. Dalam sem 4 degree yang baru ku tempuh sebulan dua yang lalu, aku telah dikhabar oleh sahabat aku bahawa hati ayam boleh menyebabkan penyakit lupa datang menginap kat kepala kita. Aiseyh..masa dia bagitau aku pasal berita tu, aku baru jer nak amik hati ayam goreng kat warung makan kegemaran aku. terbantut usaha aku nak amik hati ayam tu..tapi takpe aku simpan info yang dia bagi tu dalam2. Bukan apa, memang aku akui aku memang suka makan hati ayam yang digoreng. Bolehlah kalau korang nak kategorikan hati ayam sebagai makanan favorite aku selain peria goreng..hehe...lagipun aku tak terdaya nak menyangkal info yang dia bagi tu, sebabkan penyakit lupa aku semakin menjadi-jadi dalam tempoh kedewasaan aku ni.. sampaikan aku naik kecewa ngan tahap ingatan aku..

Makan kismis untuk kuatkan  minda? bukan aku tak nak makan.. tapi ada syarat2 yang perlu diikut kalau nak mujarab seperti makan 7 biji sekali makanlah, tak boleh makan lebih2lah..aisey, aku ni buat kismis jadi kudapan kalau benda tu ada depan mata..so tak berapa menjadilah kesimpulannya..

makan tempe? aku memang suka makan tempe...tapi mungkin sebab aku makan tempe aku tak lupa langsung...kalau aku lupa langsung, bergelaplah blog aku nih..hihi..

Oklah, hari dah larut malam. Aku pun nak tidur. Sok nak kerja.kerja apa? kerja sementara kat taska je..hihi..sajer testing bakat jaga budak..hihi..aku harap korang tak lupa nak tinggalkan komen atau jejak kat blog aku ni ek..bukan pe, bolehlah aku follow blog korang bila aku punya masa lapang..hehe..ok..wassalam

the follower

Catatan Popular

networked Blogs