antara kereta dan rumah?

Banyak cerita yang aku dengar mengenai pilihan antara nak beli kereta atau rumah?

Ada orang yang beli kereta dulu sebelum rumah, ada orang lain beli rumah dulu sebelum kereta. Ianya sebenarnya bergantung kepada tahap keperluan seseorang itu terhadap rumah dan kereta. Rumah merupakan tempat perlindungan bagi hidupan dan kereta pula merupakan salah satu medium yang memudahkan untuk manusia bergerak ke tempat-tempat yang dihajati.

Antara kereta dan rumah (maksudku kepunyaan sendiri dan bukannya sewa). Kehendak untuk memiliki kedua-duanya boleh dijadikan sebagai motivasi yang positif bagi seseorang individu. Aku kerap kali mendengar cerita dari orang-orang tua bahawa kedua-duanya sangat dititikberatkan terutama ketika ingin  mendirikan 'masjid'. haha..mana tak nya, kedua-dua merupakan keperluan penting dalam kehidupan masa kini yang semakin rumit dan mencabar. Tak dapat kita nafikan, disebabkan masalah berkaitan kereta dan rumah,seseorang individu juga boleh berada di ambang kemiskinan dan berdepan dengan kesukaran hidup.

Aku terfikir,jika aku diberi peluang untuk memiliki rumah sendiri adakah aku akan melepaskannya demi memiliki sebuah kereta idaman? Oh! Pasti sukar nak buat pilihankan? Tapi berfikirlah. Rumah merupakan suatu aset dalam kehidupan dan harganya semakin meninggi dari masa ke masa, sebaliknya kereta, ia bukan aset malahan harganya akan menyusut dari harga semasa pembelian dibuat. Ha! Jika anda melihat sekitar anda,  cuba utarakan pada diri anda bila agaknya aku akan memiliki rumah sendiri? Adakah ketika berumur 20-an (hebat), 30-an (boleh tahan), 40-an( dah ada 2 anak kot), sebelum pencen, selepas pencen atau tak ada rumah lansung?huhu.. Walau apapun, rumah bagiku lebih penting dari kereta melainkan aku dah ada rumah sewa...hehe..

Walau apa-apa pun.. bagi pembaca ku, aku harap kalian akan berusaha sedaya upaya untuk memiliki kedua-dua barang yang ku bincangkan di atas. Bukan untuk diri anda dan masa hadapan anda sahaja, tetapi demi untuk keluarga anda pada masa hadapan..

p/s: susah woo nak miliki kedua-duanya, kene kerja kuat..huhu

minat hanya sekadar minat

Aku amat meminati Seni Silat, tetapi aku hanya sekadar berminat dan kurang berusaha untuk mengenalinya dengan lebih lanjut. Aku diberitahu, keturunanku juga merupakan keturunan pendekar tetapi aku kurang pasti dengan berita tersebut. Apa kan daya, Ayahku memberitahuku, dulu ramai saudara-daudara lelakinya yang mempelajari ilmu silat sehingga bergelar Guru, tetapi tidak diteruskan kerana keuzuran tubuh badan dan juga tiada yang mahu meneruskan rantaian tersebut di dalam keluargaku. Mungkin ada saudara-saudaraku yang jauh masih meneruskan ilmu persilatan tetapi seperti yang ku katakan mereka sangatlah jauh dariku..

Jika aku lelaki, pasti akan ku turutkan kemahuanku untuk mempelajari ilmu silat, tetapi disebabkan aku perempuan, aku tundakan dulu hasratku itu. Biarlah aku mengenali salasilah keluargaku dahulu dan menyiasat apa itu silat sebenarnya. Hmm..
Aku bersyukur kerana walaupun bukan silat, tetapi aku suka berkecimpung dalam Tae Kwan Do. Walaupun aku tidak berminat dengan perlawanan yang dikatakan 'sparring' tetapi aku suka menontonnya. Mungkin satu hari nanti aku akan mengenali apa itu silat sebenarnya dan apa fungsi dan objektif sebenar ilmu itu diturunkan..

Cuti bermula

Akhirnya, dapat juga aku merehatkan mindaku daripada buku-buku semestar 5 yang ku kirakan paling berat buat diriku. Tambahan pula, ku rasakan diriku memang kurang persediaan sepanjang semestar 5 yang kini baru berlalu. Aku mengerti keputusan untuk semestar 5 yang paling diutamakan terutama ketika ingin membuat pertimbangan untuk memilih kursus sarjana muda akan datang, Tetapi, aku redha jika keputusanku merosot berbanding semestar lepas.Aku tahu kemampuan diriku dan aku bersyukur aku dapat menghabiskan semestar 5 tanpa menghadapi sebarang masalah emosi yang serius ( stress). Aku amat bersyukur dengan pertolonganNYA dan juga si dia yang selalu bersedia menjadi pesaing buat diriku dalam akademik..hehe..tetapi sem ni adalah sem terakhir dia sekampus dengan diriku..kelak, aku perlu mencari pesaing baru atau mungkin dia masih bersedia menjadi pembakar semangatku..

Sekarang aku berada di rumah, adik-adikku pula yang perlu berperang dia dalam peperiksaan SPM dan STPM. Aku doakan mereka dapat buat yang terbaik.. Bukanlah aku memaksa mereka untuk cemerlang dalam akademik, cuma aku pohonkan mereka berusaha sedaya upaya dahulu sebelum menyerah kalah.. Walau apapun, aku bangga dengan mereka (adik-adikku). Tanpa kalian, tak mungkin aku akan mendapat semangat seperti yang aku ada sekarang. Selamat berjaya!

tekanan berat

Kenapa aku seperti tak pernah belajar apa-apa? Ingatan semakin merosot. Aduh.. Boleh ke aku survive dalam perjuangan ini.. Masalah assignment yang simple menjadi gempak. Kenapa aku tak boleh selesaikan dengan tenang? Mungkin aku terlalu fikirkan perkara yang tidak perlukan perhatian dariku.. Ya Allah..bantulah aku.. Aku buntu..

Wish luck

kepada kawan-kawan dan adik-adik yang berada di bangku sekolah, SELAMAT MENEMPUH MUSIM PEPERIKSAAN..hehe

schedule for this month and next month before holiday..

Padat dan Sendat!!

8/10/2009   ada jemputan untuk menghadiri Majlis Malam Aspirasi di Dewan Baru UiTM
                     Perlis dan disebabkan kehadirannya adalah wajib buat diriku maka aku tidak
                     dapat menghadiri training Taekwon Do..
9/10/2009   mlm :  ada training gantian untuk TKD. dapat hadiah saguhati di
                      situ..uhuhu.. peha ku bengkak dan urat kaki ku tegang..sakit nyeee
10/10/2009  ada training TKD pagi..disebabkan hujan kami beralih ke BK14. Aku hanya
                      jadi pemerhati..sedih..sedih
11/10/2009 pg : ada kelas ganti OM tapi telah ditunda ke 18 haribulan
                     mlm: ada training TKD
12/10/2009 pg : Test 2 ECO
                     ptg: berlakon sketsa untuk OB
                     mlm : kelas IM

14/10/2009  Test 2 HRM
15/10/2009  mlm : training TKD
16/10/2009  mlm : training TKD
17/10/2009  pg  : training TKD
18/10/2009  pg :Test 2 OM
                      mlm: training TKD
19/10/2009  Test 2 OB dan Test 2 FIN..huhu..aku blur!!!
20/10/2009  DINNER DBS  <--- tak tahu nak pegi ke tak..huhu  
                  Tema: dress to impress ( takde pakaian yang menarik..huhu..aku hanya
                       gadis sempoi)
21/10/2009   present jawapan OM 
24/10/2009  GRADING...waaaa  aku tak join kot..
28/10/2009  submit assignment OM(past year) hoho..
29/10/2009 Final Exam untuk diriku bermula.....
                     Paper MGT 340
3/11/2009   Paper MGT 321
7/11/2009   EXAM MUET
8-11/2009   Paper FIN 329
11/11/2009  Paper MGT 345
14/11/2009  Paper ECO 261 ---> last paper..hehe..

BALIK??? ntah bila..huhu

please pray for me..:-)
                     

Anak itik

Cerita bermula..

anak itik 4 beradik berjalan terkedek-kedek

1) anak yang pertama bernama Wahid
2) anak yang kedua bernama Isna
3) anak yang ketiga, Salasa
4) yang keempat, Arba a'


Ceritanya bermula apabila suatu ketika Wahid membawa ketiga-tiga saudaranya ke sebuah kolam buatan manusia. Mereka bersantai sambil menikmati makanan yang mereka bawa bersama mereka. Wahid bertanya, antara kalian bertiga siapa yang dapat menjawab teka-teki saya?

Teka-teki saya  berbunyi seperti berikut...
Apabila kapal layar bergerak ke utara, asapnya bertiup menghala ke mana?

hmmm...

 Cerita diTamatkan.. (11 oktober 2009)

Isna telah mencuba untuk menjawab soalan yang dikemukakan oleh Wahid..dengan sekali percubaan jawapannya terus, Betul!  ( sila baca komen untuk mengetahui jawapan untuk soalan ini )
wah..Wahid terkejut dan terus melompat dan berenang-renang di dalam kolam yang berdekatan....
Rupa-rupanya dia hanya hendak menguji tahap keaktifan saudara-saudaranya terhadap dirinya sahaja..hehehe ternyata antara ketiga-tiga saudaranya Isna yang paling aktif..


p/s: cerita ini tiada kene mengena dengan diri saya..dan sekadar untuk menghiburkan hati sendiri..:-)
lalalalalalalala.............

tension..tension...

bulan ni bulan yang special...

test 2 berderet-deret..

tapi muka mesti senyum.... sebab rezeki datang melekat kat diri kita..hua hua hua..

Salam Lebaran

Perhatian..kepada semua yang mengenali diri ini.. saya ingin memohon ampun dan maaf bagi segala kesilapan saya terhadap korang.. saya cuma insan biasa yang tak bisa lari dari melakukan kesalahan..mohon diampunkan yek..

Bagi semua muslimin dan muslimat yang diberkati Allah, saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri dan Maaf Zahir Batin..

moga segala yang berlalu dapat menjadikan diri kita lebih baik dari sebelum ini..Amin.

test

8/9/09 : TEST OB tetapi telah ditunda ke 14/9/09
9/9/09 : TEST HRM + hari jadi Lisa
10/9/09 : ada kelas malam so tak boleh turun TRAINING..huhu
14/9/09 : TEST IM dan TEST OB
16/9/09 : ptg -> group presentation ECO
               mlm -> naik bas pulang ke umah

minta maaf yek geng-geng TKD..hari khamis den tak dapat turun..huhuhu

kenapa

Aku pelik,
orang yang badannya kecil,makan banyak tetapi badan tak mahu naik, cuma perut je buncit.
orang yang badannya besar, makan sikit pun boleh naik.kalau makan banyak lagilah naik.

orang yang biasa bersukan tetiba berhenti bersukan dalam jangka masa sederhana boleh naik badannya berlipat kali ganda daripada orang yang tidak bersukan langsung. pelik..pelik..

Semangat

Akhirnya, hari ini aku berjaya mendapatkan semangat ku untuk teruskan pembelajaranku. Terima kasih Nadiah dan Kak Epar atas bantuan kalian dan juga mereka yang telah membantuku secara tidak langsung.

Perkara yang aku perlu buat sekarang adalah:

1) Print past year question bagi setiap subjek
2) Tutup akaun kelab ACTC GTF tapi kene tunggu pembantuku (Cik J) mencari semula belanjawan akaun yang telah kami buat untuk AGM yang lalu
3) Baca tajuk-tajuk yang bakal keluar dalam test (ni paling berat aku rasa sebab aku kene cari port yang jauh dari laptop ku dan broadband ku..huhuhu)
4) Bersedia untuk presentation Malaysia Economy (eco subjek yang aku paling lemah)
5) Mulakan kembali amalan solat hajat..
6) ...

tu jelah buat masa ni..harap aku mampu lakukan..
Terima kasih Ya Allah kerana telah membimbingku semula..Alhamdulillah..

p/s: Tahniah Nadiah kerana dapat berjaya mendapat bengkung merah..Pasni kita nak belajar silat dari Nadiah bila ada kesempatan..Proud to be your friend..kita entah bila nak Tali Hitam pulak..huhuhu


Balik umah

Jadual ku hari ini adalah balik umah. Training Taekwondo ku terpaksa ku tinggalkan. Hatiku memberontak untuk pulang ke rumah..Fikiranku agak runsing dalam 2-3 minggu ni. Alhamdulillah, dalam pukul 5 lebih aku selamat tiba di rumahku. Begitu gembira hatiku melihat ahli keluargaku. (berapa banyak 'ku' da...)

Di dalam bas, ada sepasang suami isteri yang agak berumur, ku kira pangkat atuk dan nenek bagi diriku.Nenek tersebut kelihatan agak lemah dan ternyata sepanjang perjalanan beberapa kali dia telah muntah. Tetapi aku begitu kagum dengan kecekalan hatinya untuk menunaikan solat zohor. Nenek tersebut telah menunaikan solat zohor di dalam bas! aku betul2 terkejut... hehe
First time aku tgk seorang wanita yang menunaikan solat dalam bas.Malu jugak aku dibuatnya. Mana tak nya, dulu masa sekolah ada jugak aku belajar cara2 solat dalam kenderaan bergerak, solat ketika sakit, solat ketika musafir tapi disebabkan tiada aplikasi dalam kehidupan seharianku, akhirnya aku lupa cara2 nak buat perkara tersebut.. hehe rugi..rugi..
Bermula 2 sem lepas, aku telah diajar kembali oleh Kak Manissah cara nak menjamakkan solat.
Sepanjang perkenalan aku dengannya,banyak ingatan dan ilmu dunia dan akhirat yang aku dapat darinya. Sayang kak Manissah...

Sebelum menaiki bas,sempat jugak aku membeli majalah Al-Islam. Aku tertarik dengan kisah Natrah yang terdapat dalam majalah itu. Sungguh! aku benar2 rasa terharu dan sedih apabila membaca kisah si Natrah ini. Ku kira semangat Melayu Islam sangat kuat pada zaman dahulu. Sekarang, anak muda hanya pandai bercakap tapi kurang bertindak. Natrah yang telah dimurtadkan menangis-nangis tidak rela untuk diKristiankan,tetapi anak melayu zaman sekarang (yang terlibat sahaja) beria-ria untuk dimurtadkan.Dunia..Dunia. Aku bermohon kepada Tuhan agar aku dan mereka yang aku sayangi jauh dari peritiwa murtad ini.Amin.

Selain kisah Natrah ada jugak kisah Facebook yang bertajuk AWAS:FACEBOOK DIGUNA UNTUK BUNUH RAKYAT PALESTIN dan juga kisah ISA MASIH RELEVAN?. tapi kedua-dua kisah tersebut aku tak baca lagi kerana aku tak boleh baca buku dalam kenderaan yang bergerak. nanti sakit kepala..hehe
Jadi aku tak boleh nak komen pasal kedua-dua kisah tersebut..

Angin!

Aduh!..aku angin betul dengan sepasang suami isteri ni.. Punya lah aku sanjung dan hormat kat depa dua sebelum ni ( al maklumlah depa pun ada anak sebaya aku yang jadi teman main waktu kecik-kecik dulu) tapi malangnya depa cari pasal ngan keluarga aku.. Dunia..dunia.. Tu lah orang tua-tua kata buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali. Pasni aku tekad aku akan pastikan pertolongan yang akan aku hulurkan kepada orang lain, tidak aku harapkan balasan dari mereka supaya aku tak sakit hati bila mereka cari pasal ngan aku..Huh!.. Tak berbaloi rasanya aku buat baik ngan anak depa time kecik-kecik dulu.. SAKIT HATI aku ni bila fikir mengenai perangai pasangan suami isteri tersebut kepada keluarga aku (fokus utama diberikan kepada Bapa aku).. Aku pernah baca buku yang berkisarkan mengenai hukuman di alam kubur..Seram aku nak fikirkan balasan yang akan dikenakan kepada mereka-mereka yang buat kesalahan di dunia yang fana ini..Tambahan pula bagi yang guna cara sihir untuk jatuhkan orang lain, memang teruk padahnya..
Aku doakan mereka berdua sempat bertaubat lebih-lebih lagi bulan Ramadan yang mulia bakal tiba dan aku doakan masalah ini dapat diselesaikan dengan cara yang Paling Diredhai Allah...

Korang jangan terkejut dengan kata-kata aku ni..sebab aku ni sebenarnya keras hati..
Pak cik aku kata orang rambut tegak memang cam tu...Hoho

ADA UBI ADA BATAS, ADA HARI BIAR TUHAN YANG BALAS!

p/s: nasib baik ada blog, boleh aku curahkan perasaan aku kat sini..hihi

*aku sakit hati.

Demo

Akhirnya masa yang ditunggu telah tiba..kami group ACTC GTF dipanggil untuk membuat persembahan setelah kumpulan Silat Cekak Malaysia selesai. Fuh! gabra giler..walaupun ni bukan first time aku buat persembahan tapi gabra tu still ada lagi..Aduhai.. Kali ni aku buat persembahan, aku perlu pecahkan papan. First time ni pecahkan papan! Masa tumbukan pertama aku gagal untuk memecahkannya tapi dengan tumbukan padu untuk kali ke dua, YES! berjaya!!!!. Syukur Alhamdulillah.Aku gembira sangat aku dapat pecahkan papan walaupun ketebalannya setengah inci sahaja..hahaha..takpe Permulaan je tu..coming soon aku akan cuba pecahkan papan lagi dengan pelbagai teknik pukulan dan tendangan dan juga dengan pelbagai jenis ketebalan papan..hehehe( berangan lagi aku ni).
Selain personal defense, aku juga perlu buat sparring dengan rakanku iaitu Hidayati ( junior tapi dah red tip).Lawan punya lawan, tendang punya tendang akhir sekali bila aku cuba untuk buat chopping kick, PUP! aku terjatuh..licin lah pulak lantai kat MUSHROOM ni!!..takpe2 cover malu beb.. ni bukan first time aku jatuh..dah second time.. kira dah ada pengalaman jatuh lah ni..kurang malunya..hehehe

Bukan aku sorang je yang kene pecahkan papan tapi ada lagi member2 ku yang lain yang turut serta memecahkan papan masing-masing. Aku rasa lega kerana semua papan berjaya dipecahkan..Hidup pemecah Papan!!!..hehehe

Selepas buat demo, aku pun meronda gerai-gerai jualan yang ada. Aku ni bukan pandai membeli pun..sekadar tengok2 bolehlah.. orang lain sibuk tengok baju dan makanan, aku sibuk mencari NIPS kegemaranku kat kedai Roti di mushroom..hehe. GIla NIPS..

Akhir sekali, aku pun menyinggah gerai coursemate ku..singgah untuk sembang-sembang..hihihi..

Disebabkan kakiku sakit dan tanganku pedih, aku pun buat keputusan balik kolej. Esok ada training lagi.Sir Azim kata, esok training nak kasi buang 'karat' yang bersemadi dalam diri kami sejak cuti semestar aritu..hehe
teruklah aku esok..waaaa...takpe2. minat punya pasal.aku akan cuba menghadirkan diri untuk training esok..
Ok lah.Sekian sahaja dariku..

Training Demo

Malam tadi punyalah lama aku duk tunggu budak2 datang..aisey man..boring betul..nasib baik bawa ear phone..boleh aku pasang radio..best gak dengar radio kat court tenis yang sunyi sepi malam tadi. Takdelah sunyi sangat sebab ada je student2 yang lalu kat belakang court tenis tu ha.

Setelah semua yang patut sampai telah sampai, kami pun mulakan latihan dengan diketuai oleh presiden kelab kami sendiri (first time agaknya dia conduct kelas training ni)hehe.. ok jugak lah.

Kami telah sepakat menyusun semula kedudukan kami semua dan banyak idea2 yang muncul apabila ramai orang ni. Betullah seperti kata orang-orang tua, Sepakat membawa berkat. Akhirnya kami telah berjaya membuat set untuk demo pada malam ini.
Harap sangat demo malam ini menjadi dan mendapat penghargaan dari pihak-pihak tertentu.






-Gabra jugak nak buat demo malam ni-

Training ACTC GTF

Malam tadi telah berlangsungnya Training pertama kelab ACTC GTF bagi semestar ini di gelanggang tenis UiTM,Perlis. Training yang kononnya bermula pukul 8.30 malam tapi hampeh sebab ramai senior datang lewat. Sedih jugalah hati ini kerana kurangnya komitmen dari member-member kelab ni untuk datang awal ( paling kurang pun datanglah sebelum Sir Azim datang), sekurang-kurangnya takdelah tebal muka aku dan Bruno ( presiden kelab) nak bersemuka dengan Sir dan junior-junior baru yang datang awal untuk turut serta dalam training malam ini..

Sepanjang waktu training memang suasana sangat meriah ditambah pula dengan kehadiran ahli yang bertambah di pertengahan training.Harap jumlah yang datang pada malam ini akan berterusan hingga tamat semestar ini dan bersambung pula untuk sem-sem hadapan. Memang menjadi hasrat kami ( MT kelab) untuk meramaikan lagi jumlah keahlian kelab ini. Lupa pulak nak khabarkan ada junior yang dah ada belt calit merah dan secara automatisnya aku pulak yang jadi junior..huhu
Tapi bagus jugak hal ini berlaku kerana bertambah lagi golongan senior belt dalam kelab ini.hehehe.

Malam tadi kami telah dibahagikan kepada 2 group ( satu group untuk buat demo dan satu lagi group buat Training biasa khususnya untuk budak2 baru dan member kelab yang tak dapat turut serta untuk demo FESKEM).Fuh! payah jugak rasanya nak Training untuk demo kerana waktu untuk Training sangat singkat tapi harap-haraplah demo yang kami buat dapat sambutan yang memuaskan dari penonton kelak. Apa tidaknya, kalau tahu dek Kak Manissah (presiden kelab sem lepas yang telah grad pada sem lepas) bahawa kami tak dapat meneruskan perjuangan dia pada semestar-semestar sebelum ni, teruk nanti aku nak jawab dengan dia.Al maklumlah, banyak jugak ilmu pengurusan yang dia turunkan kepada aku tapi ilmu tu semua hanya dapat aku kongsikan kepada mereka yang nakkan ilmu itu sahaja sebab aku ni tak pandai nak curahkan ilmu tepat pada masanya.Selalu sangat aku sampaikan ilmu aku pada orang yang salah dan pada masa yang salah.huhu

Di akhir training, kami telah diberi sedikit taklimat mengenai training akan datang dan persediaan yang perlu dibuat sebelum memulakan training. Semua ahli diingatkan datang awal untuk training akan datang dan bawa yuran kelab,gambar bersaiz passport, duit untuk tempahan uniform serta yang paling penting bawa air minuman untuk diminum sewaktu rehat..Kalau takde air mulalah gelabah nak balik cepat, kononnya haus. Maaflah kalau ada yang terkena.hihihi

Malam ini pula, training untuk demo akan berlangsung sama seperti malam tadi.Hanya mereka yang terlibat dalam demo sahaja yang perlu turun padang dan itu bermaksud saya juga perlu turun sekali pada malam ini(^^). Harap malam ini Training dapat berjalan dengan lancar dan mendapat keredhaan dari ALLAH Yang Maha Esa.Amin..

Akhir sekali, setinggi-tinggi penghargaan saya berikan kepada semua pihak yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan Training pada malam tadi. Tanpa korang semua, training malam tadi pasti akan jadi hambar.Tima kasih diucapkan sekali lagi. Buat Julianah yang tak dapat datang training malam tadi disebabkan ada test jangan risau kerana kehadiran anda dalam training seterusnya pasti dinanti-nantikan oleh member-member lain.

* aku suka training

Aku suka ayat-ayat nih!!

Aku suka ayat-ayat ni..

1) Kalau tak boleh terima semua, jangan tolak semua! (dapat masa join kem yayasan tenaga nasional)

2) Failing to plan is planning to fail ( dapat dari buku Business Driven Technology)

3) Setiap dari kita merupakan pemimpin dan kita bertanggungjawab dengan segala pimpinan kita! ( tak ingat dari mana sebab selalu sangat jumpa)

4) Pentingkan apa yang penting kerana yang penting itu LEBIH penting dari apa yang Kurang penting ( dapat dari adik aku tapi aku dah edit sikit)

*aku suka kumpul ayat

Aku adalah Aku

Aku adalah aku walaupun aku tak tahu macam mana nak gambarkan diriku.. Allah mencipta manusia dengan pelbagai rupa dan ragam dan bergantung kepada manusia sendiri untuk mencorakkan dirinya.

Kasihi saudara seagamamu dengan niat kerana Allah! pasti dirimu akan merasai nikmat kasih sayang yang sebenar..

Aku pernah memiliki sahabat yang aku terima dirinya seadanya, malangnya sahabat-sahabat ku itu (2 orang tu)telah dan pasti pergi meninggalkan aku.. aduhai..mengapa aku sering tiada sahabat duniawi yang boleh aku bawa kemana-mana sahaja? pastinya jawapan untuk soalan ku itu perlu aku tanya kepada diriku sendiri..
Di mana kelemahanku? Di mana kekuatanku? Di mana kelebihanku? Aku pun tidak pasti di mana..hanya teman-teman ku yang sejati yang sudi untuk menegur dan membetulkan kesilapanku dapat memberitahu jawapan kepada soalan itu.. Aku berdoa moga sesiapa jua yang pernah menasihati diriku yang lemah ini dikurniakan Allah balasan baik yang tidak dapat aku berikan sendiri.

Aku........ aku sedar diriku hanya insan biasa yang tidak lepas dari melakukan kesilapan. Maafkan atas kesalahanku.. Namun aku juga gembira dengan diriku seadanya kerana apabila kita mensyukuri segala nikmat yang telah dikurniakan Ilahi kepada diri kita sendiri, pasti akan menenangkan jiwa kita..


Saja omong kosong..nak isi masa lapang..hehehe

sedikit perkongsian

"Bukan kita hidup mencari puji, bukan pula supaya kita paling atas di dalam segala hal. Meskipun itu tidak kita cari, kalau kita menjaga kebersihan, kita akan dihormati orang juga". Sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w: "Perbaguslah pakaianmu, perbaiki tunggangan (kenderaan) mu, sehingga kamu laksana sebutir tahi lalat di tengah-tengah pipi, di dalam pergaulan dengan orang banyak".

Allah s.w.t. menurunkan wahyu, memberi hidayah penuntun rohani dan jasmani agar keduanya tetap berfungsi dan terpelihara.

Rasulullah s.a.w bersabda:

"Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. pernah pergi ke kuburan, lalu memberi salam : "Assalamu'alaikum Dara Qaumin (perkampungan orang mukmin) dan Insya Allah kami akan menyusul kemudian, saya ingin benar melihat-lihat saudaraku." Berkata sahabat: "Bukankah kami ini adalah saudaramu ya Rasulullah? "Ya, kamu adalah sahabatku, dan saudara-saudaraku yang belum datang kini." Sahabat kembali bertanya: "Bagaimanakah engkau dapat mengenal mereka yang belum datang kini dari ummatmu ya Rasulullah?" Rasulullah s.a.w. bersabda: "Bagaimana pendapatmu jika seorang mempunyai kuda belang putih muka dan kakinya, ditengah-tengah kuda yang semuanya hitam, tidakkah mudah mengenal kudanya?" Para sahabat menjawab : "Benar Ya Rasulullah." "Maka itu ummatku nanti kelak pada hari kiamat bercahaya muka dan kakinya sebagai bekas wudhu, dan saya akan membimbing mereka itu ke Haudh (Telaga Syafa'at)"

Apa nak buat?

Aduh, apa nak jadi pada aku ni? tak tahu nak buat apa masa cuti ni.. dok menghadap laptop je memanjang selain buat kerja-kerja rumah..huhu.. Nape lah aku tinggal kan coursework aku kat kolej.. hai..kan dah rasa berat nak balik kolej.. nasib2..

Usrah

humm..dah lama aku tidak menyertai group usrah.. mungkin kerana jiwa ku lebih kepada pembacaan dari perbincangan, menyebabkan aku tidak menghadiri usrahku... Maaf diucapkan kepada kakak-kakak naqibahku (Kak Afzan dan Kak Tini). walaupun aku takde kesempatan menyertai usrah kalian tetapi apa yang telah aku pelajari dari kalian pasti akan aku ingati..INSYAALLAH..


Moga Allah mengizinkan pertalian kita berterusan hingga ke akhirat.. Maaf diucapkan andai diriku pernah mengguriskan hati atau tidak mempedulikan kalian.. Aku hanya insan biasa yang tidak dapat lari dari melakukan dosa.Tetapi aku amat menghargai sesiapa yang sudi menegur kesilapanku kerana dari teguran yang membina dapat aku membetulkan kesilapanku..

Salam Ikhlas dari budak insaf

cuti mid sem

Salam. aku fikirkan aku takkan balik sehingga ke cuti raya cina,tup-tup cuti mid sem telah diawalkan oleh pihak UiTM bagi diseragamkan dengan kampus cawangan yang telah tutup 2-3 hari lebih awal.Ini semua gara-gara H1N1. hmm..suka atau tidak aku pun tak tahu dengan perasaan aku sendiri. Suka mungkn kerana boleh menghadiri majlis kakak aku yang berlangsung pada hari ini, tak suka mungkin kerana banyak kelas yang akan ditunda lebih-lebih lagi semestar ini ada 3 trip yang perlu aku turuti. huhuhu.
tapi takpelah. mungkin ada hikmah di sebaliknya, walau apapun aku akan cuba sebaik mungkin meningkatkan prestasi akademik dan sahsiah diriku.

Hidup ini umpama roda. sekejap kat bawah,sekejap kat atas.Harap bila aku di bawah aku tidak mudah berputus asa dan harap bila ada kat atas aku tak akan memjadi bongkak. Moga ALLAH membimbingku..

Aktif,aktifkan dirimu selalu

Dahulu, ku rasakan diri ku tiada ertinya, kurang perhatian dari mereka di sekitarku, kini aku mengerti tiada yang lebih indah dari mengenang segala yang telah aku lalui dahulu. Aku kini mempelajari bahawa sungguh penting untuk manusia menghargai masa kini dan menggunakannya sebaik mungkin kerana hari yang lepas tidak akan kembali dan juga belum tentu hari esok akan diperolehi. Jika dahulu sukar bagi ku untuk berteman, kini aku mampu mempunyai pelbagai jenis teman. Kuncinya hanyalah "aktif, aktifkan dirimu selalu".

mata anda

Adakah anda tahu hubungan antara 2 biji mata anda?
mereka berkedip bersama, bergerak bersama,menangis bersama, melihat bersama dan tidur bersama meskipun mereka tidak pernah melihat antara satu sama lain.

the follower

Catatan Popular

networked Blogs