nothing at all


you say it best... when you say nothing at all..
same as me..
I say it best.. when I say nothing at all..

sapa tahu cara nak tag blogger lain dalam entry blog? ajarkan~~

sapa tahu cara nak tag blogger lain dalam entry blog? ajarkan~~

Answer here

BLOG PUTERI BERIBIRU: Komik Ini Boleh Menyesatkan Orang Islam Terutamany...

BLOG PUTERI BERIBIRU: Komik Ini Boleh Menyesatkan Orang Islam Terutamany...: Pernah dapat komik ni?? Aku dapat komik ni kat opis sebab salah sorang pakcik kat opis aku ni bagi aku baca untuk aku nilaikan isi komik ni...

pukal

Assalamualaikum dan selamat malam,

Hurm... PUKAL...malksudnya banyak-banyak <---translation aku sendiri..malas nak pergi buka kamus cari maksud sebenar.hihi..jangan kutuk paham!!

Sejak dari kecil lagi ayah dan ibuku suka beli barang secara pukal... mungkin disebabkan faktor anak perempuan yang ramai ( ada 4 orang) dan jarak umur yang dekat-dekat dan ditambah juga faktor kewujudan diskaun yang lebih banyak diberi apabila beli barang dengan banyak, ayahku suka beli barang secara pukal.

Beli barang secara pukal ni ada bagusnya, tapi aku tak tahu kenapa sekarang bila dah besar, aku pulak tak berapa berkenan beli barang secara pukal.
Antara sebab-sebab aku adalah,
1. barang yang terlalu banyak memerlukan ruang yang besar untuk simpan. Jadi, kira makan ruang rumah lah.

2. barang makanan pulak kalau beli banyak pulak, boleh rosak, kurang berkhasiat dan tak segar lagi.. lebih-lebih lagi orang yang menghidap penyakit resdung cam aku ni tak tahan makan makanan laut yang dah
berminggu dalam peti ais...mulalah gatal hidunglah, gatal matalah...uish..tu yg tak berkenan tu..kronik!

3. selain tu, hanya certain barang je yang sesuai dibeli secara pukal.. kalau barang tu cepat bertukar ganti takpela, tapi kalau barang tu lambat nak di turnover, tak payah lah beli secara pukal sebab nanti kualiti barang tu akan berkurangan.

Tapi tu semua hanya pada pendapat aku.. kalau pakaian, nak dibeli secara pukal lagi elok sebenarnya.. sebab kita ada banyak pakaian untuk disilih ganti setiap hari..hehe..takpun kalau dah 4 orang anak perempuan campur 1 mak, ha memang lah beli secara pukal lagi elok..haha.. MURAH
Jadi, pandai-pandai koranglah nak fikir mana barang yang elok dibeli secara pukal, dan mana yang tak.
Aku punya pendapat ni pun tertakluk pada jenis barang, jenis kedai yang korang pergi dan situasi masa nak beli barang tu. ehehe..

Kesimpulannya, berfikirlah sebelum membeli yek. Ok..sehingga bertemu lagi~~

bengang

Urgh!!!! bengang tul aku ngan manusia 2 orang ni!! nak gaduh janganlah gaduh depan aku..bikin aku stress aje.. nak teaching each another pun buatlah dengan cara yang berhemat.jangan melampau-lampau..dah tu sakitkan hati orang lain reti, tapi bila hati sendiri sakit touching gila parah... mangkuk ***** betul!!!  aku yang dengor tak sedap telinga, ikutkan hati mau aje hentam dua-dua skali..mujur iman yang ada menahan..

     Hai Ya Allah, jauhkanlah aku dari malapetaka ini..janganlah biar aku berdepan dengan peristiwa dahsyat ni lagi..cukuplah sekali dalam seumur hidupku..Amin~

Buat pasangan kat luar sana tu..kalau nak gaduh jangan melampau-lampau.. Kalau salah sorang buat salah, tegurlah dengan cara yang baik dan bukan dihadapan orang ketiga dan paling penting, belajarlah tutup keaiban orang lain..Diri sendiri tu pun bukannya perfect,, bukan ulul azmi pun...lagipun Sesungguhnya Allah benci golongan yang melampaui batas ni...



note: peace..aku bukan nak cari gaduh cuma nak luahkan rasa tak puas hati ngan manusia yang kurang budiman ni..

Kemalangan

Pada 9 Ogos yang lalu tanpa disangka-sangka aku telah menghadapi ujian dari Allah yang berbentuk kemalangan di jalan raya. Kemalangan tersebut berlaku sewaktu aku sedang memandu di atas sebuah jambatan yang berdekatan dengan Hospital Besar Tengku Ampuan Rahimah. Pada ketika itu, aku sedang memandu kereta kenari ayahku menuju ke tempat kerja ibuku iaitu Hospital Besar Tengku Ampuan Rahimah. Nasib tidak menyebelahi ku kerana di saat aku menunggu sebuah lori muatan panjang lepas berjalan sebelum aku bertukar ke lorong kiri (kerana kehadiran kon-kon penghalang jalan di laluan aku )tidak berhasil kerana kegagalan aku mengagak jarak selamat di antara kenderaanku dengan hujung lori berkenaan sehingga menyebabkan berlakunya sedikit geselan pada hujung kereta aku...huhu...seram sejuk gak aku masa tu..ish ish... oleh kerana aku risaukan kehadiran kereta di belakang aku yang semakin dekat, aku gagal untuk mengagak ruang yang selamat untuk lori tersebut berlalu pergi...

Inilah kesan yang ditinggalkan oleh peristiwa berkenaan..





Mujurlah aku dan ibuku tidak mengalami sebarang kecederaan fizikal cuma aku jer yang berperang dengan masalah emosi dan fikiran kerana aku perlu berdepan dengan ayahku selepas itu.. Tuhan je lah tahu betapa kecutnya aku dan betapa sakitnya kepala aku nak pikirkan kos pembaikan kereta berkenaan..Walau bagaimanapun aku bersyukur kepada Allah sebab kemalangan di jalan raya paling tidak sekali akan berlaku kepada diri seseorang yang bergelar pemandu dan setidak-tidaknya kemalangan kecil yang aku lalui ini tidaklah seberat mana jika nak dibandingkan dengan kejadian kemalangan motosikal yang dihadapi oleh adik lelakiku 2 tahun yang lalu..

Pak cikku berkata kepadaku, " itu kemalangan biasa tanda nak dapat lesen keberanian berdepan dengan masalah-masalah yang wujud di atas jalan raya"..Walaupun aku tak mengerti sepenuhnya ungkapan beliau tapi aku sedar selepas melalui pengalaman ini, tahap kewaspadaan aku di jalan raya akan meningkat..hehe

Note: gambar lekuk di bahagian bawah bumper tu takde kaitan dengan kejadian kemalangan yang aku ceritakan di atas.. lekuk berkenaan wujud disebabkan kejadian kemalangan suatu masa lalu di mana adikku yang memandu kereta berkenaan..




Seremban

Pada  3 Ogos yang lalu, aku telah menemani kakak sepupuku outstation ke Seremban selama 3 hari 2 malam. Beliau merupakan pegawai MQA yang bertugas untuk memeriksa kualiti silibus yang disediakan oleh sebuah kolej yang terdapat di Seremban. Kami menginap di Hotel Royale Bintang yang memang mempunyai fasiliti dan servis yang bagus. Oleh kerana aku telah menduga bahawa aku pasti kebosanan sementara menunggu kepulangan sepupuku itu dari perjumpaan yang beliau hadiri, aku pun menghabiskan masaku dengan bermain game di facebook, membaca buku karangan Enid Blyton dan buat amal ibadah yang termampu di Bulan Ramadhan ini.

Untuk juadah berbuka pada hari pertama, sepupuku telah membelanja aku makan di Kenny Rogers Roasters. Berikut merupakan menu juadah yang kami jamah untuk berbuka. Sementara menunggu waktu berbuka, sempat aku tangkap beberapa gambar untuk aku jadikan kenangan sebab inilah pertama kali aku makan Kenny Rogers Roasters, sungguh aku tak tipu!!











Pada malam kedua pula kami berbuka di Chicken Rice Shop yang juga dibelanja oleh sepupuku..hehe...dia tahu aku ni penganggur sementara jadi dialah yang belanja aku makan..hehe...Malangnya waktu aku nak tangkap gambar makanan yang aku makan kat Chicken Rice Shop, bateri handphone aku habis pulak.. Jadi tak dapatlah nak tunjukkan makanan apa yang aku makan..hehe..Sebenarnya yang Chicken Rice Shop ni pun first time aku makan..kwang kwang kwang...hihi..

Walau apapun, sekarang aku dah merasa makan kat Kenny Rogers Roasters dan Chicken Rice Shop, tahniah aku ucapkan kat diri aku sendiri sebab dah berjaya keluar sedikit dari kepompong hidup aku..hehe dan terima kasih banyak-banyak juga aku ucapkan kepada sepupuku yang ku panggil Kak Nana kerana sudi menjemput aku mengikut beliau outstation dan juga membelanja aku makan kat luar.. Oh ye, makanan untuk sahur pula disediakan oleh pihak hotel tapi makanannya makanan biasa sahaja jadi tak perlulah aku ceritakan di entry ini..

Sekian.

kepada semua muslimin dan muslimat pembaca blog ini, aku ucapkan Selamat Menjalani Ibadah Puasa dan nak dekat separuh bulan ni rajin-rajinlah tambahkan amal ibadah dan semoga kalian bertemu dengan Malam Lailatul Qadar~~

the follower

Catatan Popular

networked Blogs