minat hanya sekadar minat

Aku amat meminati Seni Silat, tetapi aku hanya sekadar berminat dan kurang berusaha untuk mengenalinya dengan lebih lanjut. Aku diberitahu, keturunanku juga merupakan keturunan pendekar tetapi aku kurang pasti dengan berita tersebut. Apa kan daya, Ayahku memberitahuku, dulu ramai saudara-daudara lelakinya yang mempelajari ilmu silat sehingga bergelar Guru, tetapi tidak diteruskan kerana keuzuran tubuh badan dan juga tiada yang mahu meneruskan rantaian tersebut di dalam keluargaku. Mungkin ada saudara-saudaraku yang jauh masih meneruskan ilmu persilatan tetapi seperti yang ku katakan mereka sangatlah jauh dariku..

Jika aku lelaki, pasti akan ku turutkan kemahuanku untuk mempelajari ilmu silat, tetapi disebabkan aku perempuan, aku tundakan dulu hasratku itu. Biarlah aku mengenali salasilah keluargaku dahulu dan menyiasat apa itu silat sebenarnya. Hmm..
Aku bersyukur kerana walaupun bukan silat, tetapi aku suka berkecimpung dalam Tae Kwan Do. Walaupun aku tidak berminat dengan perlawanan yang dikatakan 'sparring' tetapi aku suka menontonnya. Mungkin satu hari nanti aku akan mengenali apa itu silat sebenarnya dan apa fungsi dan objektif sebenar ilmu itu diturunkan..

Tiada ulasan:

the follower

Catatan Popular

networked Blogs